top of page
SEA_LOGO_BASIS_TR_GREY_10_LINE_480x480_300ppi.png

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγινε ενημέρωση: 22 Φεβ 2023

Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού – Αλλοδαπών Κατοίκων Ακρωτηρίου – Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ‘’LeiLa’’

Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων έγινε εκτεταμένη αναφορά στο αντλιοστάσιο λυμάτων στην παραλία caretta – caretta Παχιά Άμμος – Σταυρός, τόσο από τον δημ. σύμβουλο του ΚΚΕ κο Βουρλακη Νίκο όσο και από τον δημ. σύμβουλο της Ανταρσίας κο Ρίζο Σεραφείμ, αλλά δυστυχώς απάντηση στις επίμαχες ερωτήσεις τους, δηλαδη γιατί το έργο έλαβε εγκρίσεις /αδειοδοτησεις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη (που αυτό από μονό του εγείρει παράβαση καθήκοντος, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες συμφώνα με την ισχύουσα νομοθεσία) δεν έλαβαν από την κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, επίσης η δεύτερη ερώτηση έγινε στο « εάν επισκέφτηκε τον χώρο μελετητής της ΔΕΥΑΧ» .

Αντιθέτως η κα Χρυσούλα Χατζηδάκη και η ομάδα της έσπευσε άμεσα να δηλώσει ‘’υπηρεσιακή άγνοια και χρήζει άμεσης διερεύνησης’’, ότι δηλαδή ανώτερος υπάλληλος μελετητής υδραυλικών έργων ήρθε δις στην Παχιά Άμμο και στις 18/1/2023 μεταξύ άλλων κρατώντας το τοπογραφικό του Σταυρού ,αφού αναζήτησε αλλά σημεία χωροθετησης είπε ξεκάθαρα ‘’ότι είναι μια πολύπλοκη κατάσταση ειδικα με την μονή της Άγιας Τριάδας’’ (εμείς ως Πρωτοβουλία είμαστε υποχρεωμένοι και ηθικά να επισημάνουμε, ότι σε επικοινωνία μας με την ηγεσία της Άγιας Τριάδας, δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι περιβαλλοντικά κάθετα αντίθετοι σε αυτή την χωροθετηση σε παραλία φυσικού κάλλους ).

Η κα Χρυσαυγή Παπαδογιαννη /ΔΕΥΑΧ δήλωσε χθες κώλυμα παρουσίας της στην ολομέλεια του ΔΣ ώστε να καταθέσει τις απόψεις της επί του φλέγοντος ζητήματος. Ευελπιστούμε να ανταποκριθεί στο γραπτό αίτημα του συνήγορο Πολίτη και να δώσει την Μ. Π. Ε αφού σε τηλ. επικοινωνία που μεσολαβησε από την κα Αιμιλία Λιασκα εκπρόσωπο δικηγόρο του συνήγορο Πολίτη διαβεβαίωσε ότι την έχει σε ZIP αρχείο , εξάλλου αυτό μας είχε αναφέρει και η κα Χ Χατζηδάκη μαζί με τον κο Μ Χασαπακη σε επισκεψη μας στην ΔΕΥΑΧ μετά τις 29/11/2022 , ότι δηλαδή υπήρχε σε ηλεκτρονικό zip αρχείο και θα μας το προσκόμιζαν αφού κάναμε αίτηση στο πρωτόκολλο, αυτό πράξαμε αλλά μέχρι σήμερα άφαντη η ΜΠΕ κατά παράβαση του 20ήμερου παράδοσης εγγράφων σε πολίτη με έννομο συμφέρον που απορρέει από την νομοθεσία , μας κουνούσαν σαν σημαία τον νόμο στην αρχική μας επίσκεψη. Δημοσιοποιούμε σημερα στα τοπικα ΜΜΕ επιστολή του Συνηγορου Πολίτη προς της ΔΕΥΑΧ με ημερομηνία 30/1/2023, που μεταξυ αλλων ζητά την αμεση επιδοση αρχειου zip της (ΜΠΕ)Μελετης Περιβαλλοντικων επιπτωσεων του βιολογικου Κουμπελη και υποεργων που περιλαμβανονται, - μέχρι σήμερα ΔΕΥΑΧ μέσω της κα Χρυσαυγής Παπαδογιαννη δεν έχει ανταποκριθεί.Συμπερασματικά η κατάσταση στην ΔΕΥΑΧ είναι τραγελαφική και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ίσως με επιμορφωτικά σεμινάρια κλπ να αποκατασταθεί άμεσα το κράτος δικαίου και σεβασμού της ηγεσίας της ΔΕΥΑΧ στην σχέση και επικοινωνία της με τον πολίτη .

Αγαπητέ δήμαρχε Χανίων κε Σημανδηρακη 66 μέρες είναι κλειστή η πρόσβαση για κατοίκους & χειμερινούς επισκέπτες τουρίστες στην παραλία Παχιά Άμμο, ήδη 70,000 πολίτες εκφράζουν δριμύτατα παράπονα (στην διάθεση σας τα στατιστικά στοιχεία με πίνακες ) , αυτή η άναρχη υπόθεση χωροθετησης έχει δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά … σκουπίδια… τόσο στο μυαλό των κατοίκων όσο και στην παραλία, σας παρακαλούμε για άμεσες ενέργειες σας , δώστε άμεσα εντολή στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου να στείλει συνεργείο και να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια χωροθετησης , μεταλλικά αντικείμενα κλπ , υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος από ανοικτό σκάμμα.

Σας προσκαλούμε να συζητήσουμε με τους τεχνικούς συμβούλους σας και μελετητές κοινής αποδοχής, την αλλαγή χωροθετησης στην οποία συμφωνεί και μέρος μελετητών της ΔΕΥΑΧ, πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον κλίμα συνεννόησης , ανάλογης ωριμότητας και πολιτικής βούλησης .


Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού – Αλλοδαπών Κατοίκων Ακρωτηρίου – Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ‘’LeiLa’’


Comentários


bottom of page