top of page

Οι «θησαυροί» 
του Σταυρού

Η περιοχή του Σταυρού βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων. Αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πολιτιστικές κληρονομιές της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας, με τις πανέμορφες παραλίες της και το χαρακτηριστικό κολπίσκο κάτω από το επιβλητικό βουνό,  όπου γυρίστηκε η ταινία του Μ.Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας». 


Η περιοχή του Σταυρού έχει χαρακτηριστεί το 1973 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Αποτελεί μοναδικό ιστορικό και περιβαλλοντικό αξιοθέατο λόγω της σπάνιας μορφολογίας του αλλά και γεωγραφικής θέσης και κλιματικής ιδιαιτερότητας του. Η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένου του βουνού είχαν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 τη δεκαετία του ’90. Η αίτηση απορρίφτηκε  χωρίς αιτιολόγηση από την ένταξη στο Δίκτυο Natura, για λόγους οι οποίοι δεν έγιναν γνωστοί στους πολίτες.  Τον Νοέμβριο του 2022 κατατέθηκε εκ νέου αίτημα ένταξης της περιοχής του Σταυρού στο Δίκτυο Natura και εκκρεμεί η απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. 

Η Παχιά Άμμος κινδυνεύει.

Η παραλία Παχιά Άμμος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Σταυρού και αποτελεί μία παραλία σπανίου φυσικού κάλους λόγω των καταγεγραμμένων φωλιών του προστατευόμενου είδους θαλάσσιων χελωνών Caretta –caretta,   της σπάνιας χλωρίδας με τα υπό εξαφάνιση κρινάκια της θάλασσας (Pancratium maritimum) και τις τελευταίες εναπομείναντες  αμμοθίνες στον βόρειο τομέα της Κρήτης.

Επίσης βρίσκεται εντός του εναέριου διαδρόμου για αποδημητικά πουλιά. 

TURTLE by Julius Glampedakis..png

Photo by Julius Glampedakis

pancratium_maritimum-2large.jpg

Photo by west-crete.com

324456315_726091862114195_2048463063010713908_n.jpg

Υγροβιότοπος

Πολύ κοντά στην Παχιά Άμμος βρίσκεται επίσης υγροβιότοπος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μικρών νησιωτικών υγροτόπων και τμήμα του υγρότοπου προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/Α.Α.Π/19.06.12). 

KRI182-Σταυρός-ΘΓΙ-2008_12_09 (6).jpg
3.paralia-stavros.jpg

Αρχαίο λατομείο

Δίπλα στην Παχιά Άμμο είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο αρχαίο λατομείο αιολιανίτη.

Χάρτης του Αρχαιολογικού Χώρου Σταυρού από το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  (κίτρινο περίγραμμα) και θέση του αντλιοστασίου (μαύρη ένδειξη). Το κόκκινο σημείο είναι η γωνία του κτιρίου που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία. Η μαύρη ένδειξη είναι το σημείο που έχει ήδη μπαζωθεί και αντιστοιχεί στο ‘ταβάνι’ του αντλιοστασίου. Το αντλιοστάσιο είναι εντός του αρχαιολογικού χώρου.

bottom of page